top of page
  • Forfatters billedeYoga by Konradsdottir

Patanjali Hvem?

Hvorfor man vælger at praktiser yoga, er en personlig sag. Om det er god motion eller fungere afstressende, så er vi sammen om det. Uanset hvad, så har yogaen en lang historie og den vil jeg dykke lidt ned i. Her er den første del og Patanjali og Patanjali's Yoga Sutra.


अथ योगानुशासनम् ॥ १.१॥

"Athāt yogānuśāsanam","Nu begynder instruktionen om yoga." Dette er den allerførste sutra og den markerer begyndelsen på Patanjalis Yoga Sutras og indikerer, at det følgende vil være en vejledning til yogaens praksis og filosofi. Den understreger også vigtigheden af at begynde på denne rejse med en åben og modtagelig indstilling, klar til at lære og vokse.

Er du klar?


Det er jo ingen hemmelighed, yoga er blevet mere og mere populært i de senere år, og det er ikke svært at forstå hvorfor. Praktiserer man det korrekt kan yoga være med til at hjælpe med at reducere stress, forbedre fleksibilitet og balance, og endda forbedre dit mentale velvære. Du vidste sikkert også, at yoga har en dyb og lang historie, der går flere tusindvis af år tilbage?


Yoga som vi kender det i dag har sine rødder i Indien og er blevet formet og udviklet af en række bemærkelsesværdige personligheder gennem århundrederne. En af de store personligheder er Patanjali, der er kendt som grundlæggeren af den klassiske yoga i henhold til hans tekst Yoga Sutra. Patanjali var en indisk filosof og vismand, der levede for mere end 2000 år siden. Han anses for at være en af de mest betydningsfulde skikkelser i yogaens historie, og hans arbejde har påvirket mange aspekter af yogapraksis og filosofi som vi ser den idag.


Hvad er Patanjalis Yoga Sutra? -en introduktion til Patanjali's Yoga Sutra


"योगश्चित्तवृत्तिनिरोधः॥२॥"

Yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ (1.2)


Denne sutra er en af de mest huskede sutra og den beskriver yogaens formål: at kontrollere og reducere de mentale bølger i sindet (citta-vṛtti), hvilket fører til frihed og lykke. Gennem Sadhana-praksis arbejder en praktiserende på at kontrollere og berolige sindet, og denne sutra understreger vigtigheden af ​​at kontrollere sindet i yoga.


Patanjali's Yoga Sutra beskriver den fundamentale filosofi og praksis, som kan hjælpe med at opnå ro og balance i sindet.


Patanjali's Yoga Sutra er en samling af 196 sutraer, som er små, kortfattede og meget præcise udsagn, der beskriver yogapraksisens principper og filosofi. Sutraerne er opdelt i fire kapitler, der hver fokuserer på et bestemt aspekt af yogaen. De fire kapitler er: Samadhi Pada, Sadhana Pada, Vibhuti Pada og Kaivalya Pada.


Samadhi Pada er det første kapitel og beskriver yogaens mål og hovedprincipper, herunder de forskellige stadier af samadhi, eller enhed med det guddommelige. Her beskriver Patanjali også de fem kleshas, som er de mentale og følelsesmæssige lidelser, der forårsager lidelse i sindet.


Sadhana Pada, det andet kapitel, fokuserer på de praktiske aspekter af yoga og beskriver de otte grene af yoga, også kendt som Ashtanga Yoga. De otte grene inkluderer: yama (etik), niyama (personlig disciplin), asana (fysiske øvelser), pranayama (åndedrætsøvelser), pratyahara (kontrol af sanserne), dharana (koncentration), dhyana (meditation) og samadhi (en tilstand af dyb meditativ koncentration).


Vibhuti Pada, det tredje kapitel, fokuserer på den overnaturlige kraft, der kan opnås gennem yoga. Patanjali beskriver de forskellige former for overnaturlige kræfter, også kendt som siddhis, som kan opnås gennem yogaøvelser.


Kaivalya Pada, det sidste kapitel, beskriver befrielse eller frigørelse fra sindets lidelser og bånd. Patanjali beskriver også den højeste tilstand af bevidsthed, også kendt som kaivalya, hvor sindet er helt fri for tanker og identifikation med kroppen og sindet.


Patanjali's Yoga Sutra er en vigtig tekst, men også en kompleks tekst inden for yoga, og dens principper og filosofi er stadig relevante i dag. Ved at forstå og praktisere de principper, der er beskrevet i Yoga Sutra, kan man opnå en dybere forbindelse til sig selv og til universet omkring sig, samt opnå indre fred og balance.

Der er stadig mange yoga-lærere og studerende idag der anvender teksten som en kilde til inspiration og vejledning i deres praksis.

38 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page